• spoekenboompje.jpg
  • schapendrift.jpg
  • passiebloem.jpg
  • elspeetleger.jpg
  • elspeet01.jpg
  • elspeet-busstation.jpg
  • dezwaan.jpg
  • centrum.jpg

Diaconessenhuis

Het diaconessenhuis dateert van begin jaren 1900. Koningin Wilhelmina heeft in die tijd een aantal diaconessenhuizen laten bouwen op de Veluwe om deze op die wijze een kwalitatieve impuls te geven. Zuster van het eerste uur waren diacones Wesseldijk zij werd opgevolgd door zuster Storm. Andere zusters welke veel betekent hebben voor de Elspeetse bevolking waren:

zuster A.G. van GerveZuster A.G. van Gerve

Zuster van Gerve werd geboren op 13 oktober 1887. Van 1922 tot 1937 was ze wijkverpleegster in de regio Elspeet, Staverden en Leuvenum. Op 14 augustus 1937 overleed ze aan de gevolgen van een ernstige ziekte in ziekenhuis "Salem" te Ermelo. Zuster van Gerve werd 49 jaar. Onder grote belangstelling werd ze in oktober 1937 op de algemene begraafplaats te Elspeet begraven. Uit dankbaarheid voor de 15 jaar trouwe plichtsbetrachting werd haar graf van een afdekplaat voorzien.

Opmerkelijk is te noemen dat zij naast de naai en knipcursussen welke door haar werden gegeven in het diaconessenhuis ook voor de cursisten een kerstavond organiseerde. Prinses Juliana kwam dan steevast op bezoek om de cadeautjes uit te delen. Volgens sommigen vonden deze kerstvieringen plaats in overleg met Koningin Wilhelmina.

Zuster Landa

Zuster (Katrien) Landa werd geboren in Schiedam op 2 april 1928. Ze woonde op de grens van Rotterdam. Op 1 mei 1947 trad ze in dienst van het Diaconessenhuis in Rotterdam. In het diaconessen-ziekenhuis kwam ze met alle facetten van de verpleging in aanraking. Op normale werkdagen droegen de verpleegsters keizerslinnen of donkerblauw. Op zon- en feestdagen waren de diaconessen in het zwart gehuld, compleet met witte pijpjesmuts. Ook is ze nog een paar jaar hoofd geweest van een bejaardenhuis op de Schiekade. In augustus 1956 is zij overgeplaatst naar de kraamafdeling van Bethel in Delft, alwaar zij ook kraamexamen deed. In augustus 1958 werd zij aangesteld als wijkverpleegster in Schiedam. Op 15 augustus 1961 werd zuster Landa benoemd als wijkverpleegster in Elspeet. Ze kwam in de plaats van zuster Maatkamp en werd ingewerkt door zuster Slump. Samen met dokter Woudstra heeft ze in Elspeet, Staverden, Leuvenum en omgeving heel wat kinderen geboren zien worden. Na bijna 27 jaar dienstverband heeft zij gebruik gemaakt van de VUT-regeling.

 DiaconessenhuisFoto uit 1912 met 1e zuster Wesseldijk DiconessenhuisAfbraak van een rijk stukje historie

Diaconessenhuis

Inmiddels is het ruim 100 jaar geleden dat het diaconessenhuis is opgericht. 

Het Oranje-Groene Kruisgebouw is geopend op 26 oktober 1990 door HKH prinses Margriet

margriet

Foto's: Collectie A. Visser

A World waiting to be explored