Eltje Meijer woonde in Rotterdam. Zijn vader was joods, zijn moeder niet, hij was dus half joods. Eltje droeg geen ster en had ook geen J. op zijn persoonsbewijs staan.
Foto: van der WalOp 7 november 1944 trok hij met zijn zwager J. Roubes naar de Veluwe om eetwaren te bemachtigen. Ze kwamen terecht in Nieuw Milligen op de boerderij van Van Hierden. In het bakhuis van deze boerderij waren enkele S.S.'ers ingekwartierd. Van Hierden waarschuwde hen, niet naar het bakhuis te gaan. Een zekere Ward die zich bij Meijer onderweg had aangesloten werd aanghouden op de boerderij. Kort daarop werden Meijer en Roubes ook door een S.S.man meegenomen naar het bakhuis. Meijer die een sterk joods uiterlijk had, gaf onder druk toe dat hij een jood was. Van der Wal (welke lid van de NSB was) heeft na een verhoor dat vrij lang duurde er op toegelegd dat men Meijer zou arresteren.
Meijer werd meegenomen naar Meerveld, en werd later door een ordonnans verder getransporteerd naar Bosch en Heide (Uddel). Toen Roubes hoorde dat Meijer was meegenomen, is hij onverrichterzake teruggegaan naar Rotterdam.
Foto: HelleOp 10 november vertelde de vrouw van Meijer het voorval aan de kleermaker Wolf, en welke beloofde voor haar op pad te gaan. Aangekomen in Meerveld overlegde Wolf papieren waaruit bleek dat Meijer geen jood was. Van der Wal riep: "Jij bent ook een jood en ik zal je hetzelfde lot laten ondergaan als Meijer. Door tussenkomst van een meerdere (Hink) kreeg van der Wal een standje voor zijn absurde gedrag. Hink zei: "uw zwager is gearresteerd en doorgezonden. Wij zijn alleeen maar militairen en alle personen die wij arresteren, sturen wij voor onderzoek door. Ik kan niet U niet zeggen waar Meijer zich op dit moment bevindt. U krijgt wel bericht. Wolf liet het er niet bij zitten en ging naar de FeldGendarmerie in Apeldoorn. Daar werd Wolf te woord gestaan door een officier, die hem zei, dat er al meer klachten over de S.S. waren binnengekomen. Hij had een proces verbaal gekregen waarin stond dat Meijer een jood en terrorist was, die zich bovendien had schuldig gemaakt aan sabotage daden. (In het verbaal stond niet dat Meijer F 500 gulden bij zich had in contanten en een gouden zegelring om had. Dit was door de heren particulier afgedaan en in hun zakken verdwenen). In tegenwoordigheid van Wolf belde de FeldGendarmerie Bosch en Heide op en gelastte, de arrestant over te brengen naar Apeldoorn en te zorgen dat zijn eigendommen werden meegestuurd. Wolf en de vrouw van Meijer werden gerustgesteld door de FeldGendarmerie en werden met het bericht dat Meijer spoedig zou worden vrijgelaten weer naar huis gestuurd. Maar Meijer is nooit teruggekeerd.
Foto: NaumannMeijer is op Meerveld mishandeld door Van der Wal. Gewond viel hij in handen van Naumann, die hem opnieuw mishandelde. Naumann zegt dat Meijer een stuk (document) bij zich had, een vergunning om plaatsen te bezoeken die zelfs voor officieren van de weermacht zonder speciale vergunning verboden waren. Het document was niet door een bevoegde getekend en zo werd Meijer aangezien voor een spion.
Foto: OudheusdenNa mishandeling gaf Meijer niet toe dat het vals was en evenmin hoe hij eraan gekomen was. Meijer werd na afloop opnieuw door Oudheusden mishandeld. Vermoedelijk heeft hij Meijer met zijn bajonet zwaar verwond, zodanig dat het bloed aan de keldermuur zat. ’s-Avonds om 22 uur gaf Helle aan Naumann de order om Meijer de volgende morgen te fusilleren.
De volgende morgen gingen Naumann met Oudheusden en Krause op pad. Na 1 km gelopen te hebben heeft men Meijer van 6 meter afstand gefusilleerd. Het lijk van Meijer werd in een kuil begraven en toegedekt met plaggen, zodat de plek onherkenbaar zou worden. Hun opdracht werd vervolgens afgemeld bij Helle.
Echter over de laatste ogenblikken ligt een geheimzinnige waas. Lees hiervoor zelf het oorspronkelijke document in PDF.
Bron: Th Boeree, Kroniek van Ede Deel II