Ernst CamlottOp de Algemene Begraafplaats van Elspeet bevindt zich het graf van Ernst Camlott. Ernst Camlott was een Duitse soldaat die was betrokken bij het Nederlandse verzet in Uddel. Bij een dropping-actie op 11 april 1945 bij de Hoge Duvel werd hij, samen met de Nederlander Reijer Schouten, per vergissing doodgeschoten.
Ernst Camlott ligt in Elspeet begraven naast Reijer Schouten. Na de oorlog werden alle Duitse graven in Nederland overgebracht naar de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn. Op verzoek bleef het graf van Ernst Camlott in Elspeet. Het is het enige bekende graf vaneen Duitse verzetsstrijder in Nederland. Het graf is nietgeregistreerd als Nederlands of Duits oorlogsgraf. Op het graf staan alleen zijn achternaam (Camlott) en een aantal teksten, te weten:
ALS GIJ ZOEKT NAAR GODS AKKOORD
T’IS AL HARMONIE EN SCHOONHEID ALS UW ZIEL GODS TONEN HOORT
ER ZIJN KLANKEN HEMELSE KLANKEN
Locatie Lat\lon: 52.28488, 5.78632
Fritz Schadrich
Gerhard Pichotka
Vroeger waren er nog twee duitse graven op de begraafplaats te Elspeet. Deze zijn echter herbegraven op de begraafplaats te Ysselstein op 24 april 1956. Dit waren Unter-Feldmeister Gerhard Pichotka; geboren op 21 februari 1913 in Düsseldorf (Graf te Ysselstein vak AJ, rij 4, nr. 79) & Obergefreiter Fritz Schädrich; geboren op 17 augustus 1909 in Aken (Graf te Ysselstein vak AJ, rij 4, nr.78)
Het kerkhof voor de Duitse doden te Ysselsteyn (Limburg) werd door de Nederlandse gravendienst aangelegd.
Vanaf 1946 werden alle Duitse gesneuvelden uit het hele land hier herbegraven. In totaal 31585 Duitse soldaten vonden op het 28 hectare grote veld hun laatste rustplaats. Op 1 november 1976 gaf de Nederlandse regering dit soldatenkerkhof in handen van de Bondsrepubliek Duitsland. Het kerkhof valt nu onder verantwoordelijkheid van de 'Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.".
Verhaal van Ernst Camlott en Reier Schouten,
De dropping van wapens, munitie, explosieven en materiaal was een belangrijkj onderdeel van de strijd tegen de Duitsers om zodoende het verzet de noodzakelijke speelruimte te geven. In de nacht van woensdag 11 april 1945 op donderdag 12 april 1945 zou er op de uitgestrekte heide aan de Aardhuisweg - gelegen tussen Uddel en de Amersfoortseweg - zo’n dropping plaatsvinden. Behalve materialen en dergelijke, zouden er ook geallieerde commando’s landen. Verzetsploegen uit Vaassen, Putten en Elsburg zouden als bewakingsploegen fungeren, de bakens ontsteken en het verdere verloop van de dropping begeleiden. Door toeval ging deze dropping niet door. Diezelfde avond (11 april) vertrok er bij de firma Beekman uit Uddel namelijk een vrachtwagen die voor de Duitsers moest rijden. In Apeldoorn zou men een vracht houtskool moeten halen, anderen beweren dat het voedsel moest zijn. De vrachtwagen werd bestuurd door de 44
Foto: collectie A. Visserjarige Reier Schouten, woonachtig te Elspeet. Met nog drie Uddelenaren en de Rijksduitser Camlott chauffeurde Schouten de vrachtwagen richting Amersfoortseweg. Dat men die rit laat op de avond maakte was niet zo verwonderlijk. Overdag kon men vanwege de Engelse jagers niet meer met een vrachtwagen de weg op. Op het moment dat men “De Vossel” naderde zag men boven het droppingterrein een lichtkogel. Men besloot om even op een brandgang te wachten. Camlott en drie Uddelenaren waren reeds in de hei gaan zitten. Reier Schouten verliet als laatste de vrachtwagen en kwam tot de ontdekking dat Camlott zijn geweer in de auto had laten liggen. Schouten zou toen gezegd hebben: “Camlott zal ik jou geweer meenemen.” Aldus gebeurde, maar men wist niet dat deze opmerking door de bewakingsploegen die de dropping moesten begeleiden werd ontvangen. Deze veronderstelden dat ze met een groep NSKK kerel
Reier Schoutens te maken hadden en openden met hun stengun het vuur op de Uddelenaren en Camlott. Reier Schouten en Camlott werden bij deze actie gedood. De overige drie Uddelenaren konden ontsnappen. Diezelfde avond nog werden Schouten en Camlott door een dominee die zat ondergedoken bij Beekman en een mederwerker van dat bedrijf opgehaald. De geplande dropping van munitie en manschappen ging niet door. Na deze schietpartij bleven de lichtbakens uit en keerde het vliegtuig onverrichterzake terug naar de basis in Engeland. Intussen wist de echtgenote van Reier Schouten nog van niets. Zij was ’s avvongds gewoon naar bed gegaan. Pas de volgende ochtend werd mevr. Schouten op de hoogte gebracht. Mevr. Schouten - de Bruin: “Mijn vader vertelde mij dat mijn man bij een ernstig ongeluk betrokken was geweest. Ik moest me op het ergste voorbereiden. Een tijdje later kwam vader weer op bezoek en vertelde dat mijn man was doodgeschoten. Inmiddels was ook dominee Lamens gewaarschuwd om me in die vreselijke momenten bij te staan. Ik kon het niet verwerken. Met twee meisjes van 14 en 18 bleef ik alleen achter. Op 12 april werd mijn man thuisgebracht. De begrafenis vond plaats op zaterdag 14 april 1945 op de Algemene begraafplaats in Elspeet. Dominee Lamens leidde de rouwdienst met als thema: “De Heere regeert”. ‘k Weet wel: wat de Heere doet is goed, er gebeurd niets bij geval. Maar als mens wil je daar niet aan. Steeds heb ik me afgevraagd waarom juist mijn man?