user_mobilelogo

Kaarten zijn beschikbaar van 1872, 1900 en 1933.

BonnebladenHet betreft van oorsprong militaire kaarten (1:25000) met een zeer hoog detailniveau. De kaarten zijn ingepast op de bestaande ondergrond, zodat er middels de vinkjes aan de rechterkant van de kaart je de diverse jaargangen kunt bekijken.  Zoek de verschillen en de overeenkomsten!

De Bonnebladen zijn te beschouwen als de meer gedetailleerde opvolgers van de TMK (1850-1864), uitgegeven in kleur. Ze zijn getekend op schaal 1:25.000. De officiƫle naam van de serie is Chromotopografische Kaart des Rijks. Ze staan echter beter bekend als de Bonnekaarten of Bonnebladen, naar de Fransman Bonne die de gekozen projectievorm (van bol naar plat vlak) ontwikkelde. Door de schaal en gedetailleerde weergave zijn ze bij uitstek de bron van informatie voor de bestudering van het Nederlandse landschap in van de late negentiende en vroege twintigste eeuw. De eerste afleveringen werden vervaardigd voor de strategisch belangrijkste gebieden en zijn nadien een aantal keren bijgewerkt.

Of klik HIER om de kaarten te bekijken

Het is ook mogelijk om de allereerste kaarten van Elspeet te tonen met daarbij de eigendomsgegevens. Dit betreft dan de minuutplankaart, welke dateert van 1832 (!). Echter zitten hier dure publicatierechten aan vast, waardoor deze (nog) niet op deze site vermeld staan. Donaties hiervoor zijn natuurlijk van harte welkom!

Er is ook een Topografische Militaire Kaart van Elspeet beschikbaar, welke is gebruikt bij de bevrijding van Elspeet door het Hastings & Prince Edward regiment.

Crossbaan

Crossbaan

Motorcrossbaan Elspeet

View more
Molen

Molen

Molen de Hoop

View more
Wateroverlast

Wateroverlast

Overzicht wateroverlast

View more
Monumenten

Monumenten

Overzicht monumenten

View more
Vliegveld

Vliegveld

Aanleg vliegveld

View more
Englandspiel

Englandspiel

Geheim agenten

View more
Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

View more
Crash-sites

Crash-sites

Overzicht van crash sites

View more

ElspeetHistorie.nl een wereld om te ontdekken