• spoekenboompje.jpg
  • schapendrift.jpg
  • passiebloem.jpg
  • elspeetleger.jpg
  • elspeet01.jpg
  • elspeet-busstation.jpg
  • dezwaan.jpg
  • centrum.jpg

Memorial Tour 2015

Een video verslag van de Elspeet Memorial Toer 2015

Bron video: Robert Voûte

 

8e Memorial Tour

Herdenken WOII Elspeet organiseert de 8e editie Elspeet Memorial Tour.

Gedenken, herdenken en eerbetoon zijn weer de drie sleutelwoorden tijdens 8e Elspeet Memorial Tour, een bevrijdings – herdenkingstour, die zaterdag 18 april 2014 begint en eindigt in Elspeet.

Het hoogtepunt van deze dag zal de herdenkings ceremonie bij het gedenkteken op de crashsite van de Lancaster JB-609, gecrasht op 20 februari 1944, aan de Schaarweg zijn.

Daarnaast een ruim 55 km lange tocht met +/- 35 historische legervoertuigen (auto’s en motoren) door de Gemeente Nunspeet en directe omgeving, met op verschillende plaatsen aandacht voor WOII historie en de bevrijding in 1945. Van alle kanten is men al weer volop met de voorbereidingen bezig en maakt men zich op voor zaterdag 18 april 2015.

De route die wordt gereden is helemaal gericht op plaatsen waar in de oorlog vliegtuigen zijn gecrasht of andere bijzonderheden hebben plaatsgevonden in de Gemeente Nunspeet of hier direct aangrenzend. Op elk van de stopplaatsen in de tour zal het achtergrondverhaal verteld worden. De gebeurtenissen van toen, zullen op deze stopplaatsen in deze tour weer opnieuw de revue passeren.

In deze tour zullen de laatste 2 crashsites die in de Gemeente Nunspeet liggen worden aangedaan.

Verzamelen van voertuigen is om 09:00 uur bij de Oude Brandweerkazerne, Nunspeterweg 3 in Elspeet. Een bijzondere locatie met een groot historisch karakter, de vroegere Oude School.

De tocht start om 09:45 uur op deze locatie in Elspeet. Deze tour de “Elspeet Memorial Tour”, zal om 10.00 uur als eerste stopplaats de heide aan de Uddelerweg in Elspeet aandoen, een zeer beladen plaats uit de WOII, hier heeft de bezetter getracht een vliegveld aan te leggen. Deze locatie is in september 1944 door geallieerde jagers beschoten,waarbij acht te werkgestelde Nederlanders zijn omgekomen. Zeer bijzonder is dat Kees van den Hardenberg (ooggetuige) op deze locatie aanwezig zal zijn.

Na deze stop zal de colonne zich verplaatsen naar de tweede stopplaats, de crashsite van de Vickers Wellington X HE 702,199e Squadron aan de Drostenweg in Doornspijk, waar de colonne om 11:20 uur zullen aankomen.

Hierna zal de colonne zich verplaatsen naar de derde stopplaats in het centrum van Nunspeet , waar de colonne om 12:00 uur op de Markt voor het Gemeentehuis zal arriveren. Voor de deelnemers aan deze tour is er dan gelegenheid om te lunchen. Bezoekers kunnen op deze locatie de voertuigen bezichtigen. Aansluitend is er om 12.20 uur een spectaculaire ‘fly over’ van het 1077e squadron RAFA Amsterdam, de “Edambusters”, zij zullen ook over de Algemene begraafplaats aan de Eperweg vliegen, als eerbetoon aan de piloten die daar begraven liggen. B & W van Gemeente Nunspeet zal op deze plaats een bevrijdingsdefilé afnemen van de colonne.

Hierna zal de colonne zich verplaatsen naar de vierde stopplaats, de Harderwijkerweg 85, waar om 13:10 uur de crashsite van de P-47 Thunderbolt, Pilot 2e Ltn Clyde Lee Coldren zal worden aangedaan.

Vervolgens zal de colonne zich verplaatsen naar de vijfde stopplaats, de Kienschulpenweg, de crashsite van de Hawker Tempest MK V-NV680 ZD, Pilot F/Ltn Archibald Angus MCIntyre, waar om 13.50 uur de aankomst zal zijn.

Na deze stop zal de colonne zich weer verplaatsen naar Elspeet waar de zesde stopplaats zal zijn, de crashsite van de Lancaster JB-609, welke op 20 februari 1944 is gecrasht aan de Schaarweg, waar om 14:45 uur de aankomst zal zijn, het hoogtepunt in de Elspeet Memorial Tour. Op deze plaats zal er om 15:00 uur bij het gedenkteken een herdenkings ceremonie worden gehouden. Bij deze herdenking zullen Kees van de Steeg en Kees van den Hardenberg (allebei ooggetuige) aanwezig zijn. De herdenkings ceremonie bestaat o.a. uit toespraken, muzikaal eerbetoon door Elspeets Fanfare, erewacht door Oud- Mariniers, vlaggen ceremonie en voordragen gedicht door leerling(en) van de Elspeetse basisscholen en kransleggingen. Om 15:20 uur zal er een spectaculaire fly-by zijn door een Supermarine Spitfire van de Koninklijke Luchtmacht als eerbetoon aan de omgekomen crew van de Lancaster JB-609.

Na deze stop zal de colonne om 16.15 uur langzaam het Oorlogsmonument in Elspeet passeren, waarna de stop weer bij de Oude Brandweerkazerne, Nunspeterweg 3 in Elspeet, de locatie waar de 8e Elspeet Memorial Tour ook zal eindigen.

 

{pdf=https://www.elspeethistorie.nl/images/EMT/2015/Affiche-2015.pdf|900|800}

 

{pdf=https://www.elspeethistorie.nl/images/EMT/2015/Edambusters.pdf|900|800}

 

{pdf=https://www.elspeethistorie.nl/images/EMT/2015/Fly-by-Spitfire.pdf|900|800}

 

{pdf=https://www.elspeethistorie.nl/images/EMT/2015/Oud-Mariniers-COM-NOORD.pdf|900|800}

 

A World waiting to be explored