• spoekenboompje.jpg
  • schapendrift.jpg
  • passiebloem.jpg
  • elspeetleger.jpg
  • elspeet01.jpg
  • elspeet-busstation.jpg
  • dezwaan.jpg
  • centrum.jpg

Martin Monnickendam

Martin MonnickendamKunstschilder M. (Martin) Monnickendam was van Joodse afkomst en had twee dochters, te weten Mona Rosa en Ruth. Hijzelf is 1943 een natuurlijke dood gestorven. Beide dochters hebben de oorlog overleefd en nog jarenlang in Elspeet gewoond, op het adres Stakenbergweg 110. Mona Rosa is ongetrouwd gebleven, is daar ook blijven wonen op dat adres tot het moment dat Jan en Ruth beide overleden waren, toen is zij verhuisd naar de Stakenbergweg 96. Ruth is getrouwd geweest met de Elspeter J. (Jan) Mulder en hebben aan de Stakenbergweg 96 te Elspeet gewoond. Op dat adres hebben jarenlang werken van Monnickendam op zolder gelegen, tot midden jaren negentig vorige eeuw plus minus. Daarna zijn ze gerestaureerd en hangen nu in het Joods Historische Museum te Amsterdam. Het is op gang gekomen door een notaris en die toen en daartoe de stichting vrienden van Monnickendam in het leven geroepen heeft.

Martin (Martijn) Monnickendam (Amsterdam 25 februari 1874 – Amsterdam 4 januari 1943), was een Nederlandse kunstschilder en tekenaar. Hij genoot zijn opleiding van 1891 tot 1893 aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten en was leerling van de tekenschool Felix Meritis, beide in Amsterdam. Hij beoefende de genres: schilderen, aquarelleren, etsen, tekenen en lithograferen. Als onderwerpen koos hij vaak de stad Amsterdam of joodse thema's.
In 1904 werd Monnickendam lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae, in 1905 van Sint Lucas en in 1916 van de Onafhankelijken.
Monnickendam trouwde in 1906 met Alice Mouzin, directrice van de Industrieschool voor Vrouwelijke Jeugd.
Er was een eretentoonstelling in 1924 in het Stedelijk Museum in Amsterdam in verband met zijn 50ste verjaardag. Op zijn zestigste verjaardag in 1934 organiseerde zijn vriend Bernard Houthakker daarvoor een tentoonstelling.
Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Tentoonstelling en stichting.
In 2009 werd de tentoonstelling 'Het Amsterdam van Martin Monnickendam' in het Stadsarchief Amsterdam gehouden. Alle tekeningen hadden de hoofdstad als onderwerp. Bij de tentoonstelling werd de oeuvrecatalogus en monografie gepresenteerd.

Er bestaat een Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam[1], gevestigd in Amsterdam, die het nalatenschap van de schilder beheerde en zijn werk onder de aandacht wil brengen van een groter publiek. In 1999 en 2009 schonk de stichting een grote hoeveelheid werken aan enkele museale instellingen in Amsterdamn.

Schilderijen
Het werk van Martin Monnickendam is onder meer te vinden in het Joods Historisch Museum, Rijksmuseum, het Stadsarchief Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag en het Amsterdam Museum.

Bron: Wikipedia

A World waiting to be explored