• spoekenboompje.jpg
  • schapendrift.jpg
  • passiebloem.jpg
  • elspeetleger.jpg
  • elspeet01.jpg
  • elspeet-busstation.jpg
  • dezwaan.jpg
  • centrum.jpg

Lucas Hermann Peterich

LUCAS HERMANN PETERICH (1920)
Jan Miechels, Chris ten Bruggen Kate en mevrouw Hooghordel-van Sloten hebben mij (K. Roodenburg) erop geattentendeerd dat in de oorlogsjaren de schilder Lukas Peterich zich vanuit Rotterdam in Elspeet terugtrekt. Hij is weliswaar van geboorte Duitser, maar wordt in de oorlog niet door zijn landgenoten gezocht, wellicht heeft Peterich zich al lang voor de oorlog laten naturaliseren. Hij houdt zich niet bezig met verzetshandelingen; zijn komst naar Elspeet heeft alleen materiele achtergronden. Het leven is er rustig en er is geen gebrek aan voedsel. Zijn verblijf in Elspeet duurt van 14 november 1940 tot 9 december 1946. Hij woont en werkt die jaren in een grote woning aan de Apeldoornseweg 89 te Elspeet. Peterich is oorspronkelijk getrouwd met een Italiaanse. Uit dit huwelijk wordt een dochter geboren. Het huwelijk strandt; na de echtscheiding trouwt Lukas Peterich met Floor van Beuningen. Als schoonzoon van de schatrijke ondernemer en grootgrondbezitter D.G. van Beuningen, en wonend in de onmiddellijke nabijheid van diens landgoed Noorderheide in Vierhouten, zit hij safe! Hij is gul genoeg om Jan Miechels in de oorlogsjaren van verf te voorzien. Mevrouw Hooghordel-van Sloten geeft als jonge onderwijzeres in Vierhouten les aan de kinderen van Lukas en Floor Peterich. Ook geeft ze Nederlandse les aan de dochter uit het eerste huwelijk van Lukas Peterich, als deze enige tijd in Vierhouten/Elspeet vertoeft.
Mejuffrouw Ida Ybertje de Nes is in het begin van de oorlogsjaren kinderverzorgster bij Lukas en Floor Peterich. Zij trouwt op 8 januari 1943 met de Nunspeetse schilder Frans Huysmans, die daar-mee zijn derde huwelijk begint. Precies drie jaar later, op 8 januari 1946, gaat het echtpaar uit elkaar; en volgt een echtscheiding.

Er wordt nu nog over gesproken dat Peterich zo mooi vogels kon tekenen. In enkele huis- of slaapkamers in Elspeet schijnen deze tekeningen nog te hangen.

Bron: Kunstenaars op de Veluwe 1880 – 1980 door K. Roodenburg

 

A World waiting to be explored