• spoekenboompje.jpg
  • schapendrift.jpg
  • passiebloem.jpg
  • elspeetleger.jpg
  • elspeet01.jpg
  • elspeet-busstation.jpg
  • dezwaan.jpg
  • centrum.jpg
1e Lt Bill F. Moore
1e Lt Bill F. Moore

Crash Liberator

Op 29 april 1944 stortte er een Liberator om 14.25 uur op de Elspeterweg 48 te Uddel.

De Liberator was onder commando van 1e Lt Bill F. Moore, en had al bij de Nederlands-Duitse grens een aantal Flak-treffers gehad. Aan boord waren o.a. 2e piloot Lt. D.E. Atley, Group bombardier Lt. Low, navigator 2e Lt Franklin Coslett en bombardier Lt. James Anslow. Ter hoogte van Apeldoorn gaf Bill Moore bevel het toestel te verlaten, de kans om Engeland te bereiken was verkeken. De gehele bemanning kon de B24 veilig verlaten en als laatste sprong Bill Moore eruit.

Bill Moore is boven Nierssen uit het vliegtuig gesprongen. Zijn Parachute met harnas hing op enkele honderden meters vanaf de brandtoren. In het harnas stond de naam "Moore". Dhr. H.R. Niemeyer was op 29 april 1944 de dienstdoende brandtorenwachter bij de bosbrandweer. Hij zag de parachute hangen in de boom op een meter of zes vanaf de grond. Niemeyer en zijn colega hebben snel de parachute verstopt, en juist toen ze weer bij de toren terug kwamen was daar ook de jachtopzichter.

De jachtopzichter was nogal opgewonden, en vroeg of wij iets hadden gezien. Na enig praten kwam het hoge woord eruit dat de vlieger bij hem thuis zat, maar dat hij nogal veel uitrusting in het bos heeft achtergelaten. Vlug hebben zij toen met z'n drieƫen gezocht naar de achtergebleven spullen zoals de vliegerslaarzen, zwemvest, vlieghelm en microfoon. Ook dit alles werd gauw verstopt. Later heeft Niemeyer de parachuteharnas weer opgehaald en heeft zijn vrouw deze uitgerafeld en later sokken van gebreid.

Fennetje MulderFennetje MulderDe Liberator vloog onbemand nog bijna 10 kilometer verder en stortte uiteindelijk op het huis van de familie Mulder aan de Elspeterweg 48 te Uddel. Bij deze crash is de 19 jarige Fennetje Mulder om het leven gekomen. Bill Moore was veilig bij de jachtopzichter, maar kon daar niet lang blijven. Hij werd vrij snel per fiets naar de familie Kliest aan de Valkenlaan 23 gebracht. Op 1 Oktober is hij bij een duitse inval gearresteerd en is later op 2 december 1944 gegexecuteerd op de Willem III karzerne.

Van bombardier Lt. James Anslow is bekend dat hij bij het kanaal een boederij heeft gevonden en daar in een schuur in slaap is gevallen. Mevr. Buitenhuis keek 's ochtend uiteraard vreemd op toen zij de Amerikaanse vlieger ontdekte. Anslow was erg ongeduldig en wilde niet anders dan ontvluchten. Dit is het met de nodige hulp ook gelukt. Na de oorlog heeft hij dit de familie Buitenhuis per brief verteld. Verder is er niet meer vernomen van Anslow, wat de familie Buitenhuis uiteraard nog graag wilde.

Bronnen: Collectie A. Visser, 55 namen op Heidehof

Monument sportlaan ApeldoornMonument Willem III karzerne, sportlaan te Apeldoorn

A World waiting to be explored