• spoekenboompje.jpg
  • schapendrift.jpg
  • passiebloem.jpg
  • elspeetleger.jpg
  • elspeet01.jpg
  • elspeet-busstation.jpg
  • dezwaan.jpg
  • centrum.jpg

Crash op de Hoge Duvel

In de avond van 23 september vlogen weer twee grote formaties (638 Lancasters en Halifaxes) bommenwerpers over Apeldoorn richting Duitse grens. De piloot Raymond Thomas Kerwin met zijn Lancaster MK I –PD318 en zijn bemanningsleden vertrok vanaf de basis van Spilsby om 19.02. Het doel was een missie naar het vliegveld Handorf bij Munster.Helaas werd hun bommenwerper het slachtoffer van een Duitse nachtjager. De Lancaster stortte tijdens de terugtocht rond 23.30 uur neer in de bossen van de Koninklijke Houtvesterijen op de Hoge Duvel (achter de boswachterswoning).

207 Squadron RAFJachtopzichter Pols woonde in deze tijd op de Hoge Duvel. Uit overlevering weten we dat hij na de crash gelijk is wezen kijken naar overlevenden, maar helaas was de bemanning al omgekomen. Vervolgens moest Pols deze crash zoals gebruikelijk melden in Elspeet. Waarna de duitsers mee zijn gegaan naar de crashplaats. Aangezien het middernacht was waagden de duitsers het niet om bij het vliegtuig te gaan kijken. Dit uit angst dat er nog overlevenden in waren welke hen onder vuur konden nemen. Om die reden lieten zij jachtopzichter Pols voorop lopen naar het vliegtuig.

De bemanningsleden van het toestel waren op één na allemaal Engelse reservisten. De piloot (F/O Raymond Thomas Kerwin) was de 22 jarige Australiër uit Stafford, Queensland. De anderen bemanningsleden waren:

Flight Engineer Sgt Frederick Robert Baker, leeftijd 19 jaar

Navigator Sgt. Vernon Albert Hanmer, 20 jaar uit Londen

Bombaimer Sgt. Albert Dennis Ghisletta, 22 jaar uit Londen

Wireless operator Sgt. Ronald Newboult, leeftijd 19

Airgunner Sgt. Francis Patrick Boyle, leeftijd 21 jaar

Airgunner Sgt. Kenneth William Clarke, 21 jaar uit Kidlington

Kenneth ClarkeRaymond KerwinVernon Hammer


  Kenneth William Clarke, Raymond Thomas Kerwin & Vernon Albert Hanmer

  Monument op HeidenhofMonument op Heidenhof

In de nacht van 23 op 24 september valt Bomber Command met een grote aanvalsmacht van 638 Lancasters en Halifaxen diverse doelen in het gebied van Munster aan. Mosquito’s doen aanvallen op Neuss in het Ruhrgebied. Het operations Record Book van het 207e squadron op vliegveld Spilsby vermeld voor die nacht als doel voor haar Lancasters: het vliegveld Handorf bij Munster.

Het motto van het 207e squadron was: “Always prepared” (“Altijd bereid”). Bij dit squadron vloog ook de Lancaster MK I PD-318. De 1e missie voor dit toestel. De omgekomen bemanningsleden liggen allemaal begraven op de begraafplaats “De Heidehof” in Ugchelen (Apeldoorn).

Slachtoffers crash op de Hoge DuvelSlachtoffers crash Lancaster MK I –PD318 op de Hoge Duvel. Begraven op Heidenhof te Apeldoorn

Bronnen: 55 namen op Heidehof, Familie Prins-Pols

A World waiting to be explored