• spoekenboompje.jpg
  • schapendrift.jpg
  • passiebloem.jpg
  • elspeetleger.jpg
  • elspeet01.jpg
  • elspeet-busstation.jpg
  • dezwaan.jpg
  • centrum.jpg
John Burton Shillitoe
John Burton Shillitoe

Crash Spitfire

Op maandag 6 november 1944 stortte in de middag een vliegtuig brandend neer in de buurt van het Zilverbeekje te Hulshorst. De volgende morgen werd de piloot in nabijheid van het toestel gevonden. Het was John Burton Shillitoe, een Engelse piloot. Hij was 23 jaar oud en 's middags met zijn Spitfire IX PT-649 opgestegen van de Belgische basis Grimbergen. Zijn doel was een "gewapende verkenning" langs de spoorlijn Zwolle - Amersfoort. Dat betekende treinen uitschakelen en vrachtauto's op de weg vernielen. Shillitoe was niet alleen. Er vlogen 127 verkenningstoestellen. Het waren Spitfires, Mustangs, Mosquito's en Typhoons. Het Duitse afweergeschut was ook in actie.

Het toestel van Shillitoe werd geraakt, verloor een vleugel en dook naar de grond. Voor de piloot was er geen mogelijkheid meer om nog uit het brandende toestel te springen. Er wordt ook wel gezegd dat het toestel van Shillitoe onbedoeld is geraakt door het vuur van een collega-piloot. Maar bewijzen daarvoor zijn er niet. De volgende dag werd hij dood gevonden. Hij werd begraven op de begraafplaats aan de Eperweg en daar is zijn graf nog steeds te vinden.

monumentALSO IN MEMORY OF THOSE WHO GAVE THEIR LIVES IN THE SECOND WORLD WAR ALFRED CORPS + HARRY KETTLEWELL CHARLES E LUNCEY + JOHN B SHILLITOE JOSEPH H WALKER MAY THEY REST IN PEACE 1939 - 1945Flyght lieutenant (kapitein) Shillitoe is een ervaren piloot. Op 19 juni 1941 was hij Pilot-Officer (tweede luitenant) geworden, in 1942 Flying-Officer (eerste luitenant) en weer een jaar later kapitein. Van piloten wordt vaak bijgehouden hoeveel vijandelijke vliegtuigen ze uit de lucht hebben gehaald.
Shillitoe heeft er ook twee op zijn naam staan: een in juni 1941 en een in augustus 1942. Die tweede is bij de Franse plaats Dieppe. Op die dag waren ruim zeshonderd soldaten vanuit Engeland de zee overgestoken naar Frankrijk om de havenplaats Dieppe te veroveren.
Het wordt een grote mislukking. Meer dan 4300 soldaten sneuvelen, worden verwond of raken in gevangenschap. Shillitoe blijft ongedeerd maar moet wel een noodlanding maken. Zijn Spitfire raakt beschadigd.

John Shillitoe kwam uit Kirk Hammerton, een klein dorp ongeveer zestien kilometer ten westen van de Engelse stad York. Op de begraafplaats rond de kerk van de Heilige Johannus de Doper staat een oorlogsgedenkteken.
Daar staan vijf namen op van inwoners die gesneuveld zijn in de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918), maar ook vijf namen van gesneuvelden in de Tweede Wereldoorlog.
De laatste naam is van een militair die in 1956 in Egypte bij de Suez-crisis is gesneuveld. Een van de vijf namen is de naam van John Burton Shillitoe.

 

 

 

 

 

 

A World waiting to be explored