• spoekenboompje.jpg
  • schapendrift.jpg
  • passiebloem.jpg
  • elspeetleger.jpg
  • elspeet01.jpg
  • elspeet-busstation.jpg
  • dezwaan.jpg
  • centrum.jpg
Lubertus B. van Huffelen, bron: boek "Het Grote Gebod".
Lubertus B. van Huffelen, bron: boek "Het Grote Gebod".

Lubertus B. van Huffelen

De laatste razzia (te Veessen).

Bertus van Huffelen zat samen met zijn broers en vader in de groep van Ds. Buenk. Nadat zijn school (de openbare lagere school) in Elspeet waar hij onderwijzer was door de Duitsers in beslag was genomen was hij naar huis (te Veessen) teruggekeerd. Op 21 maart 1945 kwamen de Duitsers opnieuw voor een razzia naar Veessen.
Bertus was onderweg om de plaatselijke onderduikers voor de razzia te waarschuwen en trachtte daarna zelf te vluchten. Op de IJsseldijk werd hij door de Duitsers aangehouden. Zijn verzoek om thuis een jas te mogen halen werd hem noodlottig. Thuisgekomen en zijn jas aantrekkend ontdekte hij een aantal exemplaren van het illegale Trouw in zijn jas. Bertus probeert in paniek te vluchten. Een
Duitser schiet hem tien meter van zijn huis tijdens zijn vluchtpoging in de onderbuik. Zijn moeder die op het schieten naar buiten komt wordt door diezelfde Duitser

in haar rechterhiel geschoten. Op dat moment komt zijn vader aan fietsen. grafmonument Lubertus Berend van HuffelenPolitieman Van Huffelen wordt door dezelfde Duitser ontwapend.
Samen met zijn vader en nog enkele arrestanten wordt Bertus zwaar gewond op een platte boerenwagen naar Zwolle gebracht. In Wijhe aan de overkant van Veessen werd de zwaar gewonde Bertus door de commandant van de Grüne Polizei verhoord nadat zij hem de trappen hebben opgesleept naar een bovenverdieping. Bertus overleed op 22 maart ‘s avonds laat aan zijn verwondingen in het gevangenishospitaal te Zwolle. Bertus werd in Zwolle begraven. Na de oorlog is hij herbegraven op de begraafplaats van Veessen. Van Huffelen sr werd in het huis van Bewaring opgesloten en is enkele dagen later vrijgelaten.

Verzetsstrijder en oorlogsslachtoffer Lubertus Berend van Huffelen is geboren op 23-01-1917 en overleden op 22-03-1945.

bron: www.hervormdegemeenteveessen.nl

A World waiting to be explored