Elspeet, Baken van VerzetHoe de Tweede Wereldoorlog in Elspeet verliep, is te lezen in de uitgave ‘Elspeet, Baken van verzet.’ Jeanne Dijkstra schetst in deze uitgave een indringend beeld van de oorlog in en om Elspeet. Door middel van interviews met Elspeters en andere Veluwenaren, komen nieuwe feiten over de pilotenlijn op de Veluwe en de rol die het dorp Elspeet vervulde, aan het licht.
In Elspeetweten aanvankelijk maar weinig bewoners wat zich afspeelt in de buitenwereld en in de vernietigingskampen. Toch zitten de Duitsers overal om hen heen: in de Feytahof, het Refugium, het Ronde Huis, de Stakenberg, kasteel Staverden, in de pastorie en in de woonhuizen die de bezetter gevorderd heeft.
Ondergronds gebeurt er veel. Onder leiding van meester van Sloten, zetten dochter Jet van Sloten, Hans Blankenberg en andere dappere verzetsmensen zich in voor Joden en andere onderduikers.
Vlak na operatie ‘Market Garden’, de grootste geallieerde luchtlandingsactie uit de militaire geschiedenis, die op zondag 17 september 1944 begon, werd op de Veluwe een pilotenorganisatie opgericht (PTO) onder leiding van de Britse geheim agent (MI9) Dick Kragt (Frans Hals) en de Joodse onderduiker Joop Piller (Joop van Amstel). Bij deze pilotenlijn sloten zich ook Dirk van Eysinga (Dirk Bussink) uit Elspeet en dr. Joop Kruimel (Oom Joop) uit Garderen aan. Samen wisten ze veel gestrande piloten en parachutisten aan schuilplaatsen te helpen en hen naar bevrijde gebieden te brengen.
De meeste inwoners van Garderen kennen de naam van dr. Kruimel. Johannes Petrus Kruimel liet na zijn dood, op 23 mei 1976, een grote som geld na, met als doel dit te besteden aan woningen voor de ouderen van Garderen. Weinigen weten slechts dat dr. Kruimel zich in de Tweede Wereldoorlog bezig hield met het verzet via de pilotenlijn. Kruimel werd wegens betoonde moed op 12 maart 1947 onderscheiden met de Medal of Freedom, een zeer hoge Amerikaanse onderscheiding.
Ook Dirk van Eysinga, die tijdens de oorlog bij zijn tante Ima van Eysinga op Sterrehoveke aan de Krommesteeg in Elspeet woonde, heeft zich zeer heldhaftig gedragen. Samen met dokter Kruimel en Huib de Jongh verborg hij, met medeweten van zijn tante, niet alleen wapens op Sterrehoveke, maar ook onderduikers, piloten, parachutisten en ontsnapte doktoren. Na de oorlog zou Dirk van Eysinga ambassadeur van Roemenië worden. Hij is op 63-jarige leeftijd gestorven. De jongste broer van wijlen Dirk van Eysinga, emeritus-predikant Cornelis van Eysinga uit St.Nicolaasga vertelt in dit nieuwe boek over zijn broer en de pilotenlijn.
Veel meer feiten en gebeurtenissen over de pilotenlijn, waarin Elspeet een grote rol speelt, staan te lezen in deze uitgave.
Elspeet, baken van verzet
Nieuwe feiten over de pilotenlijn op de Veluwe
Auteur: Jeanne Dijkstra
Prijs: € 18,50
Aantal pagina's: 164
ISBN: 9789087881771
Regioboek/Koninklijke BDU Uitgevers B.V.