• begraaf2.jpg
  • begraaf1.jpg

Op de Algemene begraafplaats van Elspeet zijn meerdere oorlogsgraven. De bekendste twee zijn die van Hans Blankenberg en Wilhelm Johannes van Dam

Over Hans Blankenberg doen zich verschillende verhalen de ronde. Hans Blankenberg was een student die was ondergedoken in Elspeet en was betrokken bij het verzet. Op 10 september 1944 werd hij door de Duitsers doodgeschoten in Scherpenzeel. Blankenberg

Hans Blankenberg werd geboren op 25 november 1920. Tijdens de oorlog was Blankenberg student en zat hij ondergedoken in Elspeet. Blankenberg verrichtte koeriersdiensten en andere gevaarlijke opdrachten voor het verzet. Zondag 14 november 1943 vertrok Blankenberg per fiets van post drie van de Raad van Verzet aan de Vlieterweg in Woudenberg naar Maarsbergen. Hier had hij 500 voedselbonkaarten opgehaald. Ook was hij in het bezit van een codebericht, toen hij aan de Brinkkanterweg werd aangehouden door twee landwachters. Blankenberg werd overgebracht naar het politiebureau in Scherpenzeel, waar hij door Cornelis Pieter Severijnse aan een zwaar verhoord werd onderworpen. Ondanks de mishandelingen bleef hij zwijgen. Vervolgens werd hij door de Sicherheitsdienst uit Arnhem opgehaald. Even voorbij De Klomp werd hij uit de auto gegooid en met enkele schoten om het leven gebracht. Blankenberg werd begraven in Ederveen. Later is hij herbegraven op de algemene begraafplaats te Elspeet. Blankenberg staat ook op een monument vermeld in scherpenzeel zie hiervoor: monument scherpenzeel.
Van Dam

Wilhelm Johannes van Dam was ook lid van het verzet en werd doodgeschoten in Elspeet op 10 oktober 1944.

Tijdens een razzia heeft dhr.W.J. van Dam een vluchtpoging gedaan en vluchtte vanaf de staverdenseweg achteruit richting Uddel en is nabij het 'spoeken boompje', op de vlucht door de Duitsers neergeschoten.

Op zijn grafsteen staat "Gestorven voor het Vaderland"

Deze dhr.W.J. van Dam wilde zich niet door de Duitsers op laten pakken en vluchtte, achteruit, en richting Uddel en is om en nabij twee honderd meter verderop, nabij het 'spoekeboompje', op de vlucht door de Duitsers neergeschoten.