• spoekenboompje.jpg
  • schapendrift.jpg
  • passiebloem.jpg
  • elspeetleger.jpg
  • elspeet01.jpg
  • elspeet-busstation.jpg
  • dezwaan.jpg
  • centrum.jpg

Dropping Georgius Petrus Wilhelmus Dessing bij Ermelo

Op 28 februari is George Dirksen (alias voor Georgius Petrus Wilhelmus Dessing) gedropt bij Ermelo. Oorspronkelijk was het plan dat hij bij Houthalen gedropt zou worden, maar is later toch "blind gedropt", en wel bij Ermelo. Dit is zijn redding geweest, want anders was hij meteen opgepakt door het Englandspiel.

Joseph Schreieder heeft nog wel geprobeerd om Dessing op te pakken. Dit via geheimagent "Akki" alias voor geheimagent Andringa die op 28 maart 1942 gedropt was bij Hellendoorn. Andringa was reeds opgepakt door Schreieder en via hem wilde men George Dessing opsporen.

"Akki" heeft bij verhoor aangegeven dat hij Dessing in de "Rode Leeuw" in Amsterdam zou ontmoeten. Om deze ontmoeting te realiseren moest "Akki" enkele weken met Dick Poos (handlanger van Schreieder) naar het cafe op het Leidseplein. Maar steeds als zij terugkwamen rapporteerden zij: "George is er niet geweest". Echter bleek later dat "Akki" George Dessing wel had gezien, en kans had gezien om hem te waarschuwen. In het cafe was "Akki" destijds bang dat Dessing op zijn tafel zou aflopen en daarmee zijn identiteit zou verraden. Maar gelukkig wist "Akki" George Dessing een teken te geven dat ze elkaar niet mochten kennen. George reageerde op de juiste wijze en bleef schijnbaar rustig zitten. En ondanks "Akki" door Dick en Poos in de gaten werd gehouden wist hij toch bij het teruglopen vanaf het toilet George toe te fluisteren: "verdwijn! Gestapo!".

Op 2 september 1943 wist Dessing via Brussel en Gibraltar terug te keren naar Engeland. Hij was hiermee één van de zeer weinige overlevenden van het Englandspiel.

Na de oorlog is Dessing terruggegaan naar Johannesburg (ZA) en is daar als accountant gaan werken. Hij is in 1946 getrouwd en is op 28 september op 75 jarige leeftijd overleden in Johannesburg.

Bronnen: Englandspiel.eu, Boek: Joseph Schreieder & dossier Nordpol het Englandspiel

A World waiting to be explored